Return to site

In gevecht tegen moderne slavernij

Een interview met Tafelaar Lizette Vosman

“Als ik ook maar één iemand zou kunnen redden, dan is het het al meer dan waard voor mij.”

Vorige week sprak ik met Tafelaar Lizette Vosman. Over een paar maanden zal Lizette haar comfortabele leven in Amsterdam verruilen voor een heroïsch bestaan in India. Vanaf oktober sluit ze zich namelijk aan bij de grootste anti-slavernij organisatie ter wereld: International Justice Mission (IJM). Hoe is Lizette tot deze keuze gekomen? Wat hoopt ze in India te bereiken en hoe kan de Tafel van 7 Community haar hierbij helpen?

Wat doet International Justice Mission?

Wereldwijd leven er 45.8 miljoen mannen, vrouwen en kinderen in slavernij. Slavernij is een 14-jarig meisje dat wordt gevangengehouden in een bordeel en een man die gedwongen wordt 20 uur per dag te werken in een rijstfabriek. “International Justice Mission zet zich in voor deze mensen.”, vertelt Lizette.

Door nauw samen te werken met de lokale bevolking probeert IJM blijvende verandering van onderaf te bewerkstelligen. Samen met de lokale politie doet de organisatie invallen, bijvoorbeeld in een steengroeve waar honderden mensen worden vastgehouden. Vervolgens zorgt het juridische team er samen met lokale advocaten voor dat de eigenaar van de steenfabriek wordt aangeklaagd en veroordeeld. Het nazorgteam van psychologen begeleidt tegelijkertijd de slachtoffers, zowel tijdens als na de rechtszaak. Op deze manier probeert IJM slavernij niet alleen aan te pakken, maar slachtoffers ook minder kwetsbaar voor toekomstige uitbuiting te maken. “Ik sta achter de missie en visie van IJM. Hierom heb ik besloten om me bij IJM aan te sluiten!”, zegt Lizette enthousiast.

Op zoek naar een uitdaging

“Vorig jaar heb ik mijn baan als advocaat bij Knoops’ advocaten opgezegd om een aantal maanden te gaan reizen. Waarom? Omdat ik mijzelf niet jarenlang bij hetzelfde kantoor zag werken en ik liever wilde ervaren hoe het is om aan de andere kant van het recht te staan. Ik wilde even helemaal loskomen van de advocatuur.”, vertelt Lizette.

Tijdens haar reis door Zuidoost Azië kwam Lizette in aanraking met IJM. “Op het hoekje van mijn piepkleine balkon in Laos, want alleen dáár had ik Wi-Fi, heb ik in het pikdonker via Skype voor een Legal Fellowship bij IJM gesolliciteerd. Toen ze mij vroegen waar ik heen zou willen, antwoordde ik: Alles is goed, zolang het maar geen India is. Over 2.5 maand vertrek ik naar India...”.

broken image

In India zijn ongeveer 13 miljoen slaven. Dit zijn voornamelijk mensen die gedwongen in steen- en rijstfabrieken werken. Soms groeien hele generaties op in deze fabrieken. Het probleem is dus gigantisch. Toch hoop Lizette met haar juridische achtergrond een verschil te kunnen maken en iets te kunnen bijdragen. “Als ik ook maar één iemand zou kunnen redden, dan is het het al meer dan waard voor mij.”

Call to action

Lizette vertrekt in de eerste week van oktober. Voor die tijd kan ze de hulp van de Tafel van 7 Community goed gebruiken. “Tien maanden (over)leven in India wordt voor mij een enorme uitdaging. Ik zit dan ook vol vragen. Hoe ga je om met de constante chaos in een Indiase megastad? En hoe is dat eigenlijk, het ervaren van een zogenaamde cultuurshock? Ik ben op zoek naar mensen die in India hebben gewoond of ooit op een andere manier een cultuurshock hebben ervaren. Ook zou ik het erg fijn vinden om in contact te komen met anderen die zich hard maken tegen slavernij!”

Meer weten over Lizette’s missie en/of over hoe je haar een handje (lees euro) kan helpen? Ga dan naar haar website!

Meer inspirerende verhalen over de Tafelaars lezen? Ga dan naar onze Facebookpagina!